Een Rotterdams verpleegtehuis had te kampen met diefstal uit de voorraadkasten. Het ging daarbij om relatief kleine zaken, zoals koffiebonen en de befaamde borrelnootjes. Dit zorgde voor de nodige reuring onder de werknemers.
Naar aanleiding van de ontstane onrust besloot de directie van het verzorgingstehuis om bedrijfsrecherche in te schakelen om deze incidenten te onderzoeken. En al snel was het raak! Door het inzetten van verborgen camera’s was de dader al snel op heterdaad betrapt. Op de beelden was duidelijk te zien dat de betreffende werkneemster spullen uit de voorraadkast in haar eigen tas stopte.
In de gesprekken met de bedrijfsrecherche erkende de werkneemster al snel dat zij deze spullen had ontvreemd. Deze gesprekken werden vastgelegd en door de werkneemster ondertekend.
Daarop volgende een ontslag op staande voet. De werkneemster liet het hier echter niet bij zitten en stapte naar de kantonrechter, alwaar zij moord en brand schreeuwde. Deze kwestie was volgens de werkneemster ineens geheel anders verlopen. Zij had haar eigen spullen uit de voorraadkast meegenomen, die zij daar eerder had neergelegd. Verder gaf de werkneemster tijdens de procedure aan dat haar handtekening in het gespreksverslag met de rechercheurs was vervalst en de camerabeelden een te grote inbreuk op haar privacy maakten. Er was sprake van onrechtmatig verkregen bewijs, aldus de werkneemster.
De rechter maakte korte metten met het verweer van deze werkneemster. Een verzorgingstehuis dient te kunnen vertrouwen op haar werknemers. Temeer nu deze werknemers de zorg en verantwoordelijkheid hebben over kwetsbare cliënten. Uitkomst was dan ook dat deze werkneemster terecht op staande voet was ontslagen.
Heeft U als werkgever te kampen met een werknemer die niet van de snoeppot of voorraadkast kan afblijven? De advocaten van Van Dijk c.s. advocaten weten U in dergelijke kwesties uitstekend bij te staan.
‘NRC Handelsblad, 7 juni 2016’