Uit elkaar gaan om samen te zijn
19 juni 2018

Een man en een vrouw hebben een geregistreerd partnerschap, maar willen dit graag beëindigen. Niet omdat ze uit elkaar willen, maar juist omdat ze met elkaar willen trouwen. De man heeft namelijk voorgenomen werkzaamheden in het buitenland. Op basis van informatie van de gemeente blijkt dat een huwelijk dat tot stand is gekomen door omzetting vanuit een geregistreerd partnerschap internationaal niet in alle landen wordt erkend en het is moeilijk om dit per land te achterhalen.

Het probleem is echter dat een huwelijk duurzaam ontwricht moet zijn om daadwerkelijk te kunnen leiden tot een echtscheiding. Daar wordt in deze zaak dan eigenlijk niet aan voldaan.

De rechter ziet een oplossing door te kijken naar het doel van de toets van duurzame ontwrichting. Het gaat er namelijk om dat men niet te lichtvaardig dient te scheiden. Nu partijen juist graag met elkaar het huwelijk willen aangaan wordt dat doel geen geweld aangedaan. De rechter gaat derhalve akkoord met de ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Op die manier kunnen partijen een huwelijk aangaan dat internationaal zonder meer erkend zal worden.

Vindplaats:http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBMNE:2018:2079

Van Dijk c.s. Advocaten heeft twee specialisten op het gebied van familierecht in haar team. Neem gerust eens contact op als u bijstand nodig hebt.