Plotseling en onverwacht? De verzekeraar vergoedt schade
14 mei 2019

Niet iedere schade die zich voordoet, valt automatisch onder de daarvoor bedoelde verzekering. Wanneer de schade niet onder de dekking valt, kan de verzekeraar de claim afwijzen.

Een recente uitspraak laat zien dat het wel degelijk zin kan hebben om tegen een afwijzing beklag te doen bij Kifid.

Het ging om het volgende. Tijdens het schoonmaken van de afzuigkap heeft de consument een fles met schoonmaakmiddel op het aanrechtblad gezet. De fles is tijdens het schoonmaken meerdere keren verzet, zonder te weten dat een beetje vloeistof langs de fles naar beneden was gelopen. Na het schoonmaken, dat niet meer dan een kwartier heeft geduurd, ontdekte de consument kringen op het aanrechtblad.

De consument claimt de schade aan het aanrechtblad bij de verzekeraar van zijn woonhuisverzekering. De verzekeraar wijst de claim af omdat de oorzaak van de schade niet plotseling en onverwacht was. De verzekeraar vindt dat de consument schade aan het aanrechtblad had kunnen verwachten. De consument wist dat het schoonmaakmiddel krachtig was. Daarom mag van hem verwacht worden dat hij voorzorgsmaatregelen neemt om eventuele schade te voorkomen.

De Geschillencommissie deelt de opvatting van de verzekeraar niet. Op het schoonmaakmiddel stond geen waarschuwing voor de agressieve werking of de kans op vlekken.  Bovendien hoeft het gebruik van een krachtig schoonmaakmiddel niet per definitie te leiden tot schade, zo oordeelt Kifid. De consument hoefde deze schade niet te verwachten. Hier is sprake van een onverwachte gebeurtenis, zo oordeelt de Geschillencommissie. De verzekeraar dient dan ook de schade van ruim € 2.600,- aan de consument te vergoeden.

Zo blijkt maar dat ook bij kleine ongelukjes het toch zin kan hebben om een beroep te doen op de verzekering. Heeft u een geschil met een verzekeraar of juridisch advies nodig in een verzekeringskwestie? Wij helpen u graag.

Uitspraak (bindend Advies) Kifid 15 februari 2019

Door: Janou Bergmans