Miljoenenjacht eindigt in een drama
3 oktober 2017

Televisieproducent Endemol heeft niet onrechtmatig gehandeld door een deelnemer aan het spel van de Postcodeloterij Miljoenenjacht niet verder te laten spelen nadat hij, per ongeluk, op de rode knop had gedrukt.

De deelnemer vond het niet eerlijk dat hij moest stoppen nadat hij op de rode knop had gedrukt. Hij zou, naar eigen zeggen, niet de intentie hebben gehad het spel te beëindigen en daarmee het aanbod van € 125.000,- te accepteren. Dat hij op de knop drukte had te maken met zenuwen.

De rechter is het daar niet mee eens. De functie van de rode knop was en is heel duidelijk. Dat maakt ook onderdeel uit van het programma. Dat de man last had van zenuwen, hoort nu eenmaal bij het spel. De mogelijkheid om terug te kunnen komen op een onder druk genomen beslissing zou in strijd zijn met de geest van het spel. Zelfs het feit dat Linda de Mol zei: “Dan doen we toch net of je het niet gedaan hebt”, kan de man niet helpen.

Dit is een uitzonderlijke zaak die in Nederland ruchtbaarheid heeft gekregen. Deze casus valt onder het verbintenissenrecht, maar ook hetgeen iemand mag verwachten in een sport- en spelsituatie. Het is “All in the Game”.

Voor dit soort zaken, of de minder spectaculaire maar voor u belangrijke vorderingen, bent u van harte welkom bij Van Dijk c.s. Advocaten. Voor de liefhebber kan de uitspraak via deze link worden gevonden: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:6551