Niet ieder ongeluk is een strafbaar feit
10 oktober 2017

Een 26-jarige man uit Nijmegen is vrijgesproken van schuld aan een ongeluk bij een file op de A50 waarbij een zwaargewonde viel. Zo besliste de Rechtbank Oost-Brabant op 1 september 2017.

Het ongeval deed zich voor op 14 december 2016 toen de man op de A50 ter hoogte van Veghel met zijn auto inreed op een plotseling ontstane file. Hij minderde zijn snelheid niet op tijd en botste op een personenauto. Die auto werd vervolgens gelanceerd en botste tegen de achterkant van een bestelauto. Als gevolg van het ongeluk raakte de bestuurster van de personenauto ernstig gewond; enkele gebroken nekwervels en een dwarslaesie waren het gevolg.

Artikel 6 van de Wegenverkeerswet is primair ten laste gelegd en subsidiair artikel 5 van de Wegenverkeerswet. Bij een veroordeling op basis van artikel 6 van de Wegenverkeerswet moet sprake zijn van een aanmerkelijke mate van verwijtbare onvoorzichtigheid. Een lichtere vorm van schuld is onvoldoende. Niet elk tekortschieten, niet elke verkeersovertreding is voldoende voor het aannemen van schuld volgens artikel 6. Er moet worden gekeken naar de aard en de ernst van de verkeersovertreding en naar de omstandigheden van die overtreding. Dat bepaalt dan vervolgens of er in juridische zin sprake is van schuld. De gevolgen van het ongeluk, hoe ernstig ook, mogen daar geen rol bij spelen.

De Rechtbank heeft bepaald dat er weliswaar sprake was van een enkel moment van onoplettendheid. De verdachte heeft de voor hem plots ontstane file immers niet tijdig gezien, omdat hij niet goed heeft opgelet. Maar de Rechtbank kon niet vaststellen dat dit langer was dan een enkel moment. “Een moment” kan niet zonder meer worden gekenmerkt als een aanmerkelijke schuld in de zin van de Wegenverkeerswet. Er was sprake van een plotseling opnieuw opkomende file, waarvoor de verdachte door een moment van onoplettendheid niet op tijd stil stond. Omdat naar het oordeel van de Rechtbank geen sprake is van schuld in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet wordt hij daarvan vrijgesproken.

De verdachte werd eveneens vrijgesproken van overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet. De Rechtbank is namelijk van oordeel dat niet kan worden vastgesteld dat hij zich zodanig heeft gedragen dat concreet gevaar op de weg door hem werd veroorzaakt.

Bent u ook betrokken bij een verkeersongeval en dient u zich te verdedigen in het kader van een strafzaak, schroom dan niet om contact op te nemen met de specialisten van Van Dijk c.s. Advocaten.

Vindplaats: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOBR:2017:4620