Last Christmas I gave you a…..punch!#*
5 januari 2017

Hoe een kerstborrel ontaarde in een ontslag op staande voet van een Gelderse metselaar. Tijdens de jaarlijkse kerstborrel werd goed genoten én gedronken. Wellicht had een werknemer te diep in het glaasje gekeken toen een gesprek met zijn werkgever ontspoorde in een fikse ruzie.

De werkgever besloot wijselijk het gesprek met de betreffende werkgever te beëindigen en liep weg. De werknemer zat de ruzie nog hoog en hij dichtte zijn collega’s nog toe dat hij de werkgever zou schoppen en een klap voor zijn hoofd zou verkopen. De collega’s adviseerden hem echter naar huis te gaan – het was immers wel mooi geweest voor deze avond. Het was tijd om de eerste kerstroes te gaan uitslapen.

Het advies was gericht aan dovemans oren want de werknemer sloeg de raad van zijn collega’s in de wind. Sterker nog – de betreffende werknemer wachtte zijn werkgever bij de uitgang voor het café, waar de kerstborrel werd georganiseerd, op. Collega’s konden nog net ingrijpen op het moment dat de werknemer zijn werkgever een paar rake klappen wenste te verkopen. Een naar handgemeen werd maar op het nippertje voorkomen.

De werkgever pikte het gedrag van de werknemer niet en ontsloeg hem op staande voet wegens een poging tot mishandeling en bijbehorende bedreiging.

Hoewel de werknemer naar de Rechtbank en het Gerechtshof stapte om het ontslag aan te vechten – werd het ontslag door beide gerechtelijke instanties in stand gelaten. Het feit dat de werknemer al meer dan 20 jaar in dienst was bij de werkgever kon hem dan ook niet baten.

De rechters hebben de werknemer voorgehouden dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn alcoholgebruik en dito gedrag. Temeer daar de betreffende werknemer een diabetes patiënt bleek te zijn. Een werkgever hoeft niet toe te laten dat hij voor de ogen van het personeel wordt bedreigd en aangevallen.

ECLI:NL:GHARL:2016:9871

Bent U dronken van geluk of heeft U een arbeidsrechtelijke kater? Neem eens contact op met Van Dijk c.s. Advocaten voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

De koffie staat in ieder geval voor U klaar!