Hogere straf voor doodslag bij Leger des Heils in Maastricht
12 december 2017

Een 30 jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof heeft hem schuldig bevonden aan doodslag op een andere man bij de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils in Maastricht. Eerder werd door de rechtbank Limburg 5 jaar cel en tbs opgelegd.

Op 6 december 2014 ontstond er bij de dag- en nachtopvang  een vechtpartij tussen de verdachte en het slachtoffer. Nadat verdachte het slachtoffer enkele keren tegen zijn hoofd sloeg, zakte hij in elkaar en bleef bewegingsloos op de grond liggen. Daarna heeft de verdachte hem nog meerdere keren tegen het hoofd getrapt. Vervolgens heeft hij hem naar buiten gesleept, hem met zijn hoofd op de stoeprand gelegd en nog een keer (een fatale) trap op het hoofd gegeven. Het slachtoffer is overleden.

Naar aanleiding van uitgebreid onderzoek naar de verdachte is gebleken dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Om kans op herhaling te voorkomen is intensieve behandeling nodig en daarom wordt de tbs met dwangverpleging opgelegd.

Het hof heeft geen goed woord over voor de gruwelijke en laffe manier waarop het slachtoffer om het leven is gebracht. Dit heeft grote invloed gehad op de bewoners en medewerkers van het Leger des Heils.

Als u meer over deze zaak wilt weten kunt u via de link de volledige uitspraak lezen: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHSHE:2017:5245