Fatale straatrace kan niet tot ontslag leiden
27 maart 2018

Luchtvaartmaatschappij Transavia had een zaak voor de kantonrechter gebracht betreffende het beëindigen van een arbeidsovereenkomst met een van haar piloten. De piloot had namelijk een straatrace gehouden met zijn vader, als gevolg waarvan de vader onder invloed van alcohol een dodelijk ongeval veroorzaakte. Aan de piloot werd door de rechtbank eind 2017 een taakstraf van 100 uur opgelegd en een rijontzegging van één jaar voor gevaarlijk rijgedrag.

Transavia stelt dat de straatrace onverenigbaar is met de functie van de werknemer als piloot. Een piloot is bij uitstek verantwoordelijk voor de veiligheid van anderen in de lucht en heeft een voorbeeldfunctie. Daarnaast heeft de piloot Transavia onjuist geïnformeerd over zijn gedrag.

De kantonrechter oordeelt echter dat de piloot in het strafrecht niet is veroordeeld voor medeschuld aan het dodelijk ongeval, maar aan het veroorzaken van gevaar op de weg door veel te hard te rijden in een omgeving waar dit echt niet kan. Daarmee is er een overtreding en geen misdrijf gepleegd. Dit kan niet leiden tot een einde van de arbeidsovereenkomst met de piloot.

Voor meer informatie over de uitspraak: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2018:694

Onze advocaten zijn onder andere gespecialiseerd in zowel arbeidsrecht als strafrecht en kunnen u derhalve bijstaan in eventuele procedures terzake.