De strafbare dashmount
29 augustus 2017

Het vasthouden van een telefoon tijdens het autorijden. Men weet dat het strafbaar is. Maar wat nou als U Uw telefoon in de houder heeft geklikt en tijdens het besturen van de auto even snel een berichtje wil lezen, is dat dan ook vasthouden?

De Officier van Justitie vond van wel, nadat iemand uit Friesland een boete had gekregen voor het vasthouden van zijn telefoon, terwijl deze bevestigd was in een zogenaamde ‘dashmount’. De Officier verklaarde dan ook bij de Rechtbank Friesland dat het bedienen van de telefoon op deze manier dusdanig veel gevaar meebracht, dat het wel onder het begrip ‘vasthouden’ moest vallen.

Degene die de sanctie had ontvangen dacht hier wel degelijk anders over. Hij vond zelf dat hij de gedragingen, zoals deze in de tenlastelegging stonden, niet had verricht. Hij had zijn telefoon immers niet ‘vastgehouden’. Daarbij had de agent in het proces-verbaal ook nog eens een verkeerd merk en type telefoon vermeld. Al met al kon dit volgens de Fries niet tot een veroordeling leiden.

De rechtbank koos er na ampel beraad toch voor om mee te gaan met de argumenten van de Officier van Justitie. De rechtbank neemt daarbij in overweging dat gedurende de tijd dat de telefoon werd bediend, de bestuurder van de auto slechts met één hand verkeershandelingen kon verrichten. Hierdoor is het risico te groot dat de bestuurder zowel fysiek als mentaal te veel op zijn telefoon let en te weinig op het verkeer. De boete zal betaald moeten worden.

Sinds deze uitspraak is de definitie van het begrip ‘vasthouden’ in het strafrecht verbreed. Het omhelst nu ook het bedienen van een telefoon als deze bevestigd is in een dashmount en hiervoor kan gewoon een boete worden uitgeschreven.

Vindplaats: ECLI:NL:RBNNE:2017:2908

Hebt U onterecht een boete gekregen of bent U op een andere manier in aanraking gekomen met Justitie? Neem dan gerust contact op met van Dijk c.s. Advocaten voor een vrijblijvende afspraak.