Veranderingen in het arbeidsrecht door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) deel 1
22 december 2019

Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels in het arbeidsrecht en het sociaal zekerheidsrecht door de inwerkingtreding van de WAB. Voor werkgevers en werknemers wordt dit een ingrijpende verandering. Daarom nemen wij u graag in drie delen mee in de belangrijkste wijzigingen. In deel 1 zoomen wij graag in op het ontslagrecht.

De voorwaarden om werknemers met een vast contract te kunnen ontslaan worden voortaan minder streng. Momenteel kan de werkgever een werknemer alleen ontslaan op basis van één ontslaggrond, bijvoorbeeld disfunctioneren. Dit verandert per 1 januari 2020. De werkgever mag ook meerdere ontslaggronden in combinatie aanvoeren (de cumulatiegrond) zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding in combinatie met disfunctioneren.

Op het moment dat een werkgever zich op deze combinatie beroept, staat daar wel tegenover dat een (kanton)rechter de ontslagvergoeding voor de werknemer kan verhogen. Ook wordt het recht op een ontslagvergoeding verruimd. Voorheen kregen alleen werknemers recht op deze vergoeding op het moment dat zij minimaal 24 maanden in dienst waren. Vanaf 2020 heeft de werknemer reeds vanaf de eerste werkdag recht op deze vergoeding.

Kortom – ontslag wordt door deze wijziging iets makkelijker, maar kan in sommige gevallen ook duurder uitvallen. In deel 2 & 3 nemen wij u mee in de veranderingen op andere delen van het arbeidsrecht door de WAB.

Heeft u als werkgever of werknemer vragen over uw rechtspositie of komt er een ontslag aan?  Schroom niet om contact op te nemen met ons kantoor indien u in een dergelijke situatie terecht komt. Onze gespecialiseerde advocaten op het gebied van het arbeidsrecht helpen u graag.