“Opgestaan is plaats vergaan”
1 augustus 2017

Een uitspraak om alvast in de vakantiestemming te komen. Het Gerecht in eerste aanleg van Aruba mocht zich buigen over een zaak waarbij een watersportbedrijf het Gerecht vroeg vonnis te wijzen tot het land (het Land Aruba) te bevelen toe te staan dat het watersportbedrijf de door haar op het strand geplaatste palapa’s (zie afbeelding) mocht gebruiken van 8.00 uur tot 17.00 uur totdat is beslist in de bodemprocedure, een en ander op straffe van een dwangsom.

Het watersportbedrijf had namelijk een strandvergunning gekregen en vervolgens palapa’s geplaatst. Zij wilde in feite de gereserveerde plaatsen bezet houden en daarmee voorkomen dat het openbare strand (en de gecreëerde schaduw) door iedereen kon worden gebruikt (zonder betaling). Het gerecht ging daar niet in mee in de volgende overweging:

“Naar het voorshandse oordeel van het Gerecht is het in dat verband niet mogelijk (ook niet voor het watersportbedrijf en/of het hotel) om een palapa te bezetten en bezet te houden door het enkele plaatsen van strandstoelen of -bedden (al dan niet vastgeketend aan een palapa) en/of het ophangen van handdoeken, zonder dat die palapa onverwijld voor een ieder zichtbaar in gebruik wordt genomen door en in gebruik blijft van een strandbezoeker. Hier geldt het gezegde: “opgestaan (in de zin van niet meer voor een ieder ken- of zichtbaar aanwezig zijn) is plaats vergaan”.”

Een uitspraak om bij stil te staan als u op uw komende zomerbestemming ’s ochtends in de startblokken staat om een strandbedje te reserveren met uw handdoek. Van Dijk c.s. Advocaten wenst u een prettige vakantie toe. Ons kantoor blijft gewoon bereikbaar voor al uw kleine en grote problemen.

Voor de liefhebber de link naar de uitspraak: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:OGEAA:2015:50