Kinderopvangtoeslagaffaire | Compensatieregeling
16 februari 2022

Daar staat u dan perplex in uw gang met een brief van de Belastingdienst. Terugvorderingen van toeslagen, openstaande bedragen en betalingsregeling na betalingsregeling. We kennen allemaal wel die gevreesde blauwe envelop in de brievenbus en we zijn meestal niet blij om die te zien.

Dat het soms volledig mis kan gaan, zagen we in de kinderopvangtoeslagaffaire. Duizenden ouders werden getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag en werden vaak onterecht als ‘fraudeur’ bestempeld. Een toeslag die voor veel ouders veranderde in een regelrechte nachtmerrie.

Na alle ophef is nu dan toch de kogel door de kerk:

‘Gedupeerde ouders hebben recht op financiële compensatie.’

Er bestaan verschillende regelingen voor deze financiële compensatie. Eén van deze regelingen is de zogenaamde ‘Compensatieregeling’. Dat gezegd hebbende, is het goed om alvast bij deze regeling het verloop te schetsen om te zorgen dat de gedupeerde ouder de compensatie ontvangt waar hij of zij recht op heeft.

  1. Melding UHT

U kunt zich als gedupeerde ouder melden bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Als u de toets bij het UHT doorstaat, heeft u op grond van de Catshuisregeling recht op minimaal € 30.000,-.

  1. Integrale beoordeling

Het UHT doet vervolgens een integrale beoordeling. Door middel van deze beoordeling wordt de schade begroot en wordt de definitieve schadevergoeding berekend.

  1. Verzoek CWS

Indien het UHT een lager bedrag uitkeert dan de door u geleden schade, kunt u een gemotiveerd verzoek tot aanvullende schadevergoeding indienen bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS).

Al met al tast de overheid diep in de buidel, maar wordt de daadwerkelijke schade niet altijd volledig gecompenseerd. In lijn met de kleur van de gevreesde envelop, mag de overheid zich nu blauw gaan betalen aan compensatie.

Voor veel gedupeerde ouders vormen deze regelingen wederom een hele rompslomp. Als gedupeerde ouder zit u daar niet op te wachten. Heeft u vragen over de compensatieregeling, heeft u meer geleden schade dan door het UHT uitgekeerd of wilt u bezwaar indienen tegen de definitieve berekening van de compensatie, neem dan gerust contact met ons op. Ons gespecialiseerd team van Van Dijk c.s. Advocaten te Maastricht helpt u graag verder!

Van Dijk c.s. Advocaten gebruikt cookies om u de beste website ervaring te bieden. Meer info zie: privacy.