Goed nieuws voor woningkopers en advocaten!
6 februari 2018

Het standaardcontract dat wordt toegepast door de branche- en consumentenorganisaties is vanaf 1 februari 2018 aangepast. Dat leidt er toe dat kopers die tussen het ondertekenen van het koopcontract en het moment van levering van de woning een bouwkundige keuring laten uitvoeren toch nog onder de koop uit kunnen als er ernstige gebreken aan de woning kleven.

In het nieuwe modelcontract maken de partijen afspraken over de voorwaarden waaraan een dergelijke bouwkundige keuring dient te voldoen en hoe hoog de kosten van herstel minimaal dienen te zijn indien de koop ontbonden moet kunnen worden.

Deze verandering biedt een aanvullende bescherming voor de argeloze consument die een woning koopt zonder een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Echter, in de praktijk zal het de verkoper eveneens bescherming bieden. De koper die geen bouwkundige keuring heeft uitgevoerd, terwijl hier expliciet naar is verwezen in een ontbindende voorwaarde, zou immers niet nóg meer bescherming moeten genieten op het moment dat de gebreken pas aan het licht komen nadat men over is gegaan tot bewoning.

Daarnaast biedt dit een nieuwe bron van jurisprudentie. Wat nu als de deskundige zijn werk niet onpartijdig zou uitvoeren of het rapport niet blijkt te deugen? Mag er dan niet toch van de koper worden verwacht dat de koop doorgaat?

De advocaten van Van Dijk c.s. Advocaten staan klaar voor deze nieuwe interessante ontwikkeling. Neemt u voor advies vooral vrijblijvend contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag verder.

Van Dijk c.s. Advocaten gebruikt cookies om u de beste website ervaring te bieden. Meer info zie: privacy.