Consumentenrecht: laat de terugbetaling van vliegtickets veel te lang op zich wachten?
27 juli 2020

Recentelijk heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport een rapport uitgebracht, waaruit blijkt dat de luchtvaartmaatschappijen reizigers niet binnen de gestelde Europese norm van 7 dagen het aankoopbedrag terugbetalen op het moment dat de (losse) vlucht wegens corona is geannuleerd.

Daarnaast heeft de luchtvaartbranche reizigers aan het begin van de coronacrisis niet de mogelijkheid geboden om geld terug te vragen bij de annulering wegens corona, ook wanneer er bezwaar tegen de aangeboden voucher is gemaakt.

In dit artikel gaan wij in op de situatie waarbij een vliegmaatschappij uw losse vlucht of uw pakketreis vanwege corona annuleert.

Losse vluchten

Iedere luchtvaartmaatschappij die vanaf een EU- luchthaven vertrekt valt onder de Europese Verordening nr. 261/2004. Deze verordening regelt compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging van vluchten. Daarbij is onder meer bepaald dat bij annulering van de vlucht de reiziger kan kiezen uit twee opties:

  • Volledige terugbetaling van het ticket. De luchtvaartmaatschappij moet op dat moment de ticketprijs binnen zeven dagen na annulering aan u terugbetalen;
  • Een andere vlucht naar dezelfde bestemming op een later moment, hetgeen u zelf kunt bepalen.

Pakketreizen

Wanneer u voor een combinatie van twee reisdiensten heeft gekozen noemen we dat een pakketreis. Een pakketreis bestaat bijvoorbeeld uit een vlucht inclusief hotel. Besluit uw reisorganisatie de reis vanwege corona te annuleren, dan heeft u volgens de Europese Richtlijn 2015/2302 recht op volledige terugbetaling van alle voor de pakketreis betaalde bedragen en dit binnen 14 dagen na annulering.

Vouchers

Uw reisorganisator mag u een zogenaamde speciale corona-voucher aanbieden,  dit ter vervanging van uw recht op terugbetaling. U hoeft dit echter niet te accepteren. Gelet op de Europese regelgeving als hiervoor aangegeven, heeft u in veel gevallen recht op terugbetaling. Soms kan het verstandig zijn om deze voucher wel te accepteren. Bijvoorbeeld als uw organisator aangesloten is bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Mocht uw organisator tussentijds failliet gaan, dan staat SGR garant voor de waarde van de aangeboden voucher.

Bent u van mening dat u recht heeft op terugbetaling van de reis of het vliegticket en weigert de organisator om u dit bedrag terug te betalen? Neemt u dan contact met ons op.                                              Het team van Van Dijk c.s. Advocaten staat graag voor u klaar.

Van Dijk c.s. Advocaten gebruikt cookies om u de beste website ervaring te bieden. Meer info zie: privacy.