Timing bij een ontslagaanvraag 
31 oktober 2017

Wanneer een werknemer ziek is, dan kan hij niet worden ontslagen. Hij krijgt dan bescherming op basis het zogenaamde “opzegverbod bij ziekte”. Dit kan nog wel eens een kwestie van timing zijn wanneer er sprake is van een aangevraagde ontslagvergunning die samenvalt met een ziekmelding van de werknemer. 

Een kinderspeelzaal in Harderwijk werd met die situatie geconfronteerd nu zij op 16 maart een ontslagvergunning bij het UWV had aangevraagd. De aanvraag werd op 17 maart ontvangen door het UWV, echter op diezelfde dag had de werknemer zich ziek gemeld met burn-out verschijnselen.

Nu de aanvraag ontslagvergunning op dezelfde dag was ontvangen als de ziekmelding weigerde het UWV de verzochte ontslagvergunning. De werkgever waagde nog een poging bij de rechtbank Gelderland, maar ook dat mocht niet baten.

De conclusie voor werkgevers is daarom dat het beter is om een ontvangstbevestiging van de ontslagvergunning door het UWV af te wachten en pas de dag daarna de werknemer te informeren over de aangevraagde ontslagvergunning. De juristen van Van Dijk c.s. advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij die te maken hebben met een ontslagaanvraag bij het UWV of een ontbinding via de kantonrechter.

Vindplaats: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBGEL:2017:4577