De toevoeging
19 oktober 2021

Wat betekent een toevoeging precies en wanneer komt u in aanmerking voor een toevoeging?

 

Een toevoeging is gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat wil zeggen dat de overheid, indien u voor een toevoeging in aanmerking komt, voor u een deel van de kosten van een advocaat betaalt. Het andere deel betaalt u zelf, de zogenaamde “eigen bijdrage”. De hoogte van de  door u te betalen eigen bijdrage wordt door de Raad voor Rechtsbijstand vastgesteld. De eigen bijdrage kan mogelijk nog worden verminderd met een korting (in 2021: € 56), indien u een verwijzing (= een diagnosedocument) heeft ontvangen van het Juridisch Loket.

 

Er bestaan verschillende soorten toevoegingen, zoals de Lichte advies toevoeging (LAT) en de reguliere toevoeging. Indien de advocaat uw juridisch geschil binnen 3 uur kan oplossen, kan de advocaat een lichte advies toevoeging aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand (RVR). Indien de advocaat meer tijd nodig heeft om uw juridisch geschil te beoordelen of een juridisch advies te geven dan wel indien er een juridische procedure moet worden opgestart, dan kan de advocaat een reguliere toevoeging aanvragen.

 

Een reguliere toevoeging dient te worden aangevraagd bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand kijkt op het moment van de aanvraag naar uw fiscaal inkomen respectievelijk het inkomen en vermogen van het peiljaar. Het peiljaar voor de beoordeling van het inkomen en vermogen is twee jaar vóór het jaar waarin de toevoegaanvraag is gedaan. Dit betekent dat, indien u een aanvraag wenst in te dienen in 2021, er gekeken wordt naar uw inkomen en vermogen van het jaar 2019.

 

Wanneer uw inkomen en vermogen binnen bepaalde grenzen vallen komt u in aanmerking voor een toevoeging. De grenzen van de reguliere toevoeging en de Lichte Advies Toevoeging kunnen jaarlijks door de Raad voor Rechtsbijstand worden gewijzigd. Momenteel betaalt u (anno 2021) in het meest gunstigste geval een eigen bijdrage van ongeveer € 208 (zonder korting).

 

Heeft u een vraag over de toevoeging of zou u graag willen weten of u in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact met Van Dijk c.s. Advocaten op (043-3253960). Wij staan u graag te woord.