Drugs op de werkvloer; transitievergoeding uitgesloten?
14 september 2016

Een werknemer werkt al 32 jaar op de containerterminal van de Rotterdamse haven. De laatste paar jaren functioneert de man echter slecht. De psychische problematiek waarmee de werknemer kampte, ging gepaard met drugsgebruik. Cocaïne welteverstaan!

De werknemer heeft altijd goed gefunctioneerd – althans tot voor kort. De afgelopen jaren verzorgde de man zich steeds slechter, kwam te laat op zijn werk, werd agressief en meldde zich voortdurend ziek.

Het behoeft geen verder betoog dat de werkgever deze situatie niet langer kon tolereren. Een verbetertraject werd ingezet. Ook kwam de werkgever met een plan van aanpak om de werknemer weer op het juiste spoor te krijgen. Helaas zonder al te veel resultaat. Het traject verliep nogal stroef – en dat is nog zwak uitgedrukt.

De werknemer is een man van de “gestampte pot”. Wellicht wel een stereotype havenarbeider. Op vragen van de werkgever reageerde de man als volgt: “Niet verder vragen anders sla ik jullie dwars door de muren heen”.

Enkele weken later escaleerde de problematiek op de werkvloer. De werknemer viel tijdens zijn werkzaamheden in slaap. Het gevolg – hij reed met zijn laadvoertuig recht in op een container.

Uit een drugstest kwam naar voren dat de werknemer voor het werk cocaïne had gebruikt. De maat was nu voor de werkgever echt vol. Deze stapte naar de kantonrechter met het verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De kantonrechter gaf de werkgever gelijk. Er was in deze kwestie voldoende reden om de arbeidsrelatie te beëindigen. De kantonrechter ging tevens mee in de argumentatie van de werkgever dat de werknemer ernstig verwijtbaar had gehandeld. Dit betekent dat de werknemer geen transitievergoeding toekomt.

De werknemer liet het hier niet bij zitten en tekende beroep bij het Gerechtshof Den Haag aan. Hij kon het niet verkroppen dat hij naar jarenlang wel goed te hebben gefunctioneerd thans zonder enige vergoeding aan de kant werd gezet.

En met succes want het Gerechtshof gaf de werknemer gelijk. Het gedrag van de werknemer was volgens het Hof wel verwijtbaar maar er diende ook rekening te worden met het feit dat de werknemer jarenlang wel goed heeft gefunctioneerd. Het Hof was dan ook van mening dat de werknemer recht heeft op een beëindigingsvergoeding.

De werknemer is met deze uitspraak hoogstwaarschijnlijk door het oog van de juridische naald gekropen. Zit U ook met een penibele arbeidskwestie? Neem eens vrijblijvend contact op met een van de advocaten van Van Dijk c.s. Advocaten. Zij geven U eerlijk en helder advies en zo nodig gaan zij voor U voorop in de juridische strijd.

ECLI:NL:GHDHA:2016:1868

Van Dijk c.s. Advocaten gebruikt cookies om u de beste website ervaring te bieden. Meer info zie: privacy.